Čo spôsobuje jarnú únavu a ako ju prekonať?

06-05-2024

Hoci nejde o chorobu, väčšina ľudí po celom svete ju veľmi dobre pozná. Jarná únava je bežným problémom a každoročne nás vie potrápiť približne od polovice marca do začiatku mája. Prečítajte si prečo vzniká, ako sa prejavuje a podrobných 18 tipov, ako zatočiť s jarnou únavou a vychutnať si príchod teplého počasia naplno. Náš sprievodca vám zodpovie všetky otázky a dozviete sa koho najviac trápi, kedy ísť k lekárovi a ako súvisí s imunitným systémom. 

Čo spôsobuje jarnú únavu a ako ju prekonať?

Čo je to jarná únava 

S príchodom jari sa náš organizmus musí vyrovnať so zmenou ročného obdobia, premenlivým počasím, aj dlhším denným svetlom a posunom času. Rytmus tela sa mení a nastávajú hormonálne zmeny. Reakciou na tieto zmeny môže byť jarná únava, čiže pocit ospalosti, znížená energia, vyčerpanosť a apatia. Podľa štúdií nemeckých vedcov ju pociťuje 50-75% ľudí. Avšak, dobrou správou je, že potrvá len pár týždňov. 


Ako už z názvu vyplýva, jarná únava je sezónna záležitosť. Nie je to choroba ako taká, ale skôr jav, ktorý prichádza s jarou. Mohli by sme ju definovať ako dočasnú
zlú náladu spojenú s pocitom nízkej energie. Je dôležité spomenúť, že pokiaľ príznaky jarnej únavy pretrvávajú dlhšie, nezlepšujú sa alebo sa naopak zhoršujú, môže ísť o vážnejší zdravotný problém, ktorý je potrebné riešiť s odborníkom. 

Prečo a ako vzniká jarná únava

V dnešnom uponáhľanom svete, kedy potrebujeme denne fungovať v plnej sile a nikto nemá čas byť chorý, nám vie jarná únava veľmi znepríjemniť život. Prečítajte si dôvody, prečo sa v tomto ročnom období môžete cítiť mimoriadne unavení alebo vyčerpaní.

 
Hormonálna nerovnováha

Laicky vysvetlené, počas zimy sa nášmu organizmu vyčerpá protistresový hormón šťastia - serotonín, ktorého produkcia závisí od denného svetla. Serotonín zvyšuje aktívnosť, zlepšuje náladu a pre organizmus je veľmi dôležitý. Kratšie dni, skoršie stmievanie, menej slnka a pobytu vonku sa môžu podpísať na našom zdraví a telo reaguje pocitom únavy. Svoju rolu zohráva aj hormón spánku - melatonín, ktorý je po zime stále vysoko aktívny. Produkcia melatonínu v našom tele sa prirodzene naštartuje so stmievaním, ktoré je s príchodom jari zmenené. Na jar sa serotonín začne vďaka slnku zvyšovať a melatonín klesať, čím dochádza k hormonálnej nerovnováhe. 

Kolísavé jarné teploty 

Cez víkend v letných šatách a o pár dní hľadáte pletený sveter a pršiplášť? Pre jarné obdobie nič neobvyklé. Hlavne bláznivý apríl sprevádzajú časté zmeny počasia, kedy teploty pomerne rýchlo stúpajú a klesajú. Tieto zmeny môžu spôsobovať kolísanie krvného tlaku. Optimálny krvný tlak by sa mal pohybovať okolo 120/80 mmHg. Zmeny ako na húsenkovej dráhe môžu spôsobiť väčšiu únavu, bolesť hlavy a závrate. 

 
Stravovanie

V zime býva strava viac kalorická, jeme viac tukov a čerstvé jedlá nahrádzame polotovarmi. Chýba nám predovšetkým čerstvá zelenina a ovocie, ktorých je počas zimy podstatne menej. Na jar môže mať naše telo nedostatok vitamínov, minerálov a bielkovín, čo výrazne prispieva k únave a nedostatku energie.

Dlhšie dni 

Skoršie stmievanie počas zimných mesiacov nás častokrát oberá o možnosti tráviť čas vonku. Nie je nič výnimočné, že sa z práce vrátime domov takmer za tmy a na dlhší pobyt na slnku nemáme priestor. Ľudský organizmus je priamo ovplyvňovaný slnkom a svetlom. Vplýva na našu fyzickú aj psychickú formu a s pobytom na slnku súvisí aj vyššie spomínaný hormón serotonín. Preto náš organizmus reaguje únavou a potrebuje čas, aby si na zmeny zvykol. 

Letný čas 

Koncom marca sa mení zimný čas na letný a prichádzame o hodinu spánku. Menej senzitívni ľudia túto zmenu možno nepostrehnú tak intenzívne, ale aj hodinový posun dokáže spôsobiť problémy. Po náhlom skrátení spánku trvá asi týždeň kým sa naše telo prispôsobí tejto zmene a zvykne si na nový režim. Menej spánku môže spôsobiť, že sa budete cítiť unavení, slabí a malátni. Na tieto zmeny sú najviac citlivé malé deti, ktorým sa okrem nočného spánku musí upraviť aj denný spánok.
 

Posúvanie času na ručičkových hodinách.

 
Alergie 

S jarnou únavou úzko súvisia aj alergie, ktoré prepuknú s príchodom jari a zobúdzajúcou sa prírodou. Kvitnúce kvety produkujú peľové zrnká, alergény, ktoré spôsobujú alergickú nádchu. 
Alergie spôsobujú upchatý nos, ťažšie dýchanie, kýchanie, zhoršený spánok a celkovo unavujú organizmus. Pri problémoch s alergiou je potrebné navštíviť lekára a nasadiť vhodnú liečbu, aby ste sa zbavili príznakov čo najskôr.
 
12 príznakov jarnej únavy 

Jarnú únavu môže každý pociťovať trochu inak. Je to veľmi individuálne a samozrejme nie vždy sa objavujú všetky príznaky. Niektoré symptómy sa môžu postupne meniť, alebo sa vôbec nevyskytnú. Tu sú najčastejšie z nich:

 
  1. Únava a ospalosť - aj napriek dostatočnému spánku sa cez deň cítite unavene
  2. Nedostatok energie - nevládzete robiť bežné činnosti
  3. Nižšia koncentrácia a zhoršená pamäť - máte problémy so sústredením a pamäť slúži menej ako inokedy 
  4. Apatia a strata motivácie - nič vás nebaví a nič sa vám nechce 
  5. Slabosť - máte menej sily a energie, bežné činnosti vás vyčerpajú viac ako inokedy
  6. Zlá nálada alebo zmeny nálad - cítite sa smutne a nešťastne, prípadne sa vám dobrá nálada rýchlo a bezdôvodne zmení 
  7. Znížená imunita - máte pocit oslabeného organizmu, citíte, že “na vás niečo lezie” 
  8. Závraty - pociťujete stratu rovnováhy a točí sa vám hlava
  9. Podráždenosť a úzkostlivosť - bezdôvodne reagujete prehnane alebo nervózne
  10. Bolesti hlavy a migréna - častokrát vás bezdôvodne prepadnú bolesti hlavy, alebo sa migrény opakujú intenzívnejšie a častejšie
  11. Bolesti kĺbov a svalov - máte pocit ako pred chorobou, kedy vás bolia kĺby, svaly alebo chrbát
  12. Nechutenstvo - aj keď ste hladný, nemáte chuť do jedla 
 
Ako dlho trvá jarná únava

Všetky príznaky jarnej únavy by sa mali vytratiť približne do 2-3 týždňov. Vzhľadom na množstvo faktorov, ktoré ju spôsobujú, je to pomerne krátky čas. 
To, ako rýchlo sa jarnej únavy zbavíte, závisí od vašej fyzickej kondície, psychického nastavenia, ale aj od iných zdravotných komplikácií, ktoré máte mimo jarnej únavy.  

Dôležité je vrátiť telu to, čo mu cez zimu chýbalo: slnko, pobyt vonku, čerstvý vzduch a stravu bohatú na vitamíny. Osoby s lepšou kondíciou a životosprávou si na tieto zmeny zvyknú oveľa rýchlejšie, prípadne sa u nich jarná únava objaví len minimálne alebo vôbec. Tí, ktorí trpia nadváhou, nevenujú sa cvičeniu a ich jedálniček pozostáva prevažne z nezdravých jedál, budú s jarnou únavou bojovať dlhšie. Nech už ste v ktorejkoľvek skupine, nezúfajte, jarná únava je sezónna a krátkodobá. Po čase určite odznie.    

Čo pomáha proti jarnej únave?

Všetky tipy, ako bojovať s jarnou únavou, sme vám prehľadne zhrnuli do 18 bodov. Je len na vás, akú stratégiu zvolíte a ktoré rady sa rozhodnete aplikovať. Postarajte sa o seba, doprajte si to, čo vaše telo potrebuje a o pár dní bude jarná únava len zabudnutou spomienkou.

 

1. Potraviny proti jarnej únave 
Pokúste sa konzumovať čo najmenej sladkostí, vyprážaných jedál a polotovarov. Vášmu telu chýba vyvážená zdravá strava a po zime je potrebné doplniť vitamíny a minerály. V ideálnom jarnom jedálničku by sa mala nachádzať: 

 
  1. Čerstvá zelenina - listová zelenina, ako je rukola, špenát a kapusta
  2. Čerstvé ovocie - jablká, banány, pomaranče, citróny, kiwi 
  3. Celozrnné potraviny - pečivo, cereálie a obilninové kaše
  4. Jogurty - prispievajú k udržaniu správnej mikroflóry v črevách
  5. Orechy - obsahujú množstvo minerálnych látok a nezaťažujú organizmus
  6. Šampiňóny - sú bohaté na minerálne látky a vitamín K a D
  7. Ryby - losos, tuniak a makrela, ktoré sú bohaté na vitamín D
 

Nezabudnite na pravidelné stravovanie počas celého dňa. Jedno jedlo na celý deň nie je dostatočné a pocit únavy by mohol byť kvôli hladu ešte väčší. 

 

Celozrnné bagety s rajčinami na drevenom podnose.

 
2. Probiotiká 
Dôležitosť probiotík sa v posledných rokoch spomína veľmi intenzívne. Predstavte si ich ako baktérie, ktoré vás majú ochrániť pred chorobami. Pracujú v našom tráviacom trakte a vďačíme im za správne fungovanie tráviaceho aj imunitného systému. Jarná únava úzko súvisí s imunitou a stravovaním, preto je doplnenie probiotík v tomto období naozaj žiaduce.

3. Bylinky 
V boji s príznakmi jarnej únavy vám pomôžu bylinky, ktoré pôsobia povzbudzujúco a preberú vás do života. Je len na vás, či si z nich spravíte čaj, smoothie, limonádu, sirup alebo ich použijete do šalátov. Ich využitie je naozaj všestranné. Medzi tieto bylinky patrí:

 
  1. Mäta pieporná - zlepšuje činnosť mozgu
  2. Citrónová tráva - osviežuje a povzbudzuje organizmus
  3. Ginko - zlepšuje pamäť a koncentráciu
  4. Šalvia - posilňuje imunitu, zmierňuje úzkosť
  5. Ženšen - zlepšuje odolnosť voči stresu a vitalitu
  6. Rozmarín - má povzbudzujúce účinky
  7. Rakytník - podporuje imunitu a dopĺňa vitamín C
  8. Materina dúška - účinkuje proti únave a stresu
  9. Ashwagandha - zlepšuje fyzickú a psychickú kondíciu
  10. Valeriána lekárska - pomáha lepšie zvládnuť stres a únavu

 

4. Vitamíny a minerály 
Pokiaľ nepatríte k milovníkom byliniek a potrebujete si vitamíny doplniť rýchlejšie a efektívnejšie, siahnite hlavne po týchto: 

 
  1. Vitamín B2 - pomáha s energiou a vitalitou
  2. Vitamín D - zlepšuje náladu a zmierňuje únavu
  3. Vitamín C - zlepšuje imunitný systém
  4. Magnézium - zmierňuje únavu a svalovú bolesť
  5. Železo - posilňuje organizmu a dodáva energiu
  6. Omega-3 mastné kyseliny - zlepšujú náladu a mentálnu kondíciu
  7. Koenzým Q10 - zlepšuje fyzickú výkonnosť
  8. Zinok - podporuje imunitný systém a zmierňuje únavu
 

5. Čaje proti jarnej únave 
Najväčšiu pomoc vám poskytnú čaje s obsahom kofeínu, ktoré vás rýchlo postavia na nohy. Medzi ne patria:

 
  1. Čierny čaj - patrí medzi najobľúbenejšie kofeínové čaje na svete
  2. Zelený čaj - má menej kofeínu ako čierny čaj, ale je dostatočne stimulujúci
  3. Oolong čaj - podobný čiernemu čaju, ale má sladšiu chuť
  4. Darjeeling - druh čierneho čaju s jemnejšou chuťou
  5. Assam - má silnú a bohatú chuť
  6. Matcha - japonský zelený čaj vo forme prášku
  7. Yerba Mate - juhoamerický čaj, ktorý stimuluje podobne ako káva
  8. Biely čaj - má menej kofeínu ako čierny čaj
  9. Earl Grey - aromatizovaný čierny čaj s bergamotovou príchuťou
 

Zalievanie Matcha čaju z kanvice do čiernej šálky.

6. Posilnenie imunity 
V jarných mesiacoch je posilnenie imunity takmer nevyhnutné a to nielen kvôli jarnej únave. Zmeny počasia vplývajú aj na imunitný systém, ktorý v tomto období dostáva zabrať. Okrem úpravy jedálnička a životného štýlu môžete vášmu telu pomôcť aj vyššie spomenutými vitamínmi a bylinkami. Pokiaľ sa cítite chorľavo a máte pocit, že chrípka čaká za rohom, môžete siahnuť po doplnkoch výživy z lekárne. Nezabudnite sa poradiť s lekárnikom a dodržiavať dávkovanie uvedené v príbalovom letáku, aby ste to v snahe urýchliť celý proces neprehnali.

7. Pitný režim
Pravidelný pitný režim je dôležitý počas celého roka, ale pri jarnej únave je vhodné zvýšiť hydratáciu ešte o niečo viac. Adekvátny pitný režim by mal pozostávať hlavne z čistej vody, neperlivých nesladených nápojov a z čajov. Dospelý človek by mal za 1 deň vypiť aspoň 2 až 3 litre vody. Tento údaj samozrejme závisí aj od ďalších faktorov, ako sú telesná hmotnosť, teplota prostredia a fyzické aktivity. Podrobnejšie štúdie uvádzajú 40 ml vody na 1kg vašej váhy (80 kg človek by mal vypiť približne 3,2l vody denne). Uvedené množstvo je potrebné rozdeliť na celý deň a piť priebežne. Ak už začnete pociťovať smäd, vaše telo je dehydrované. Nezabúdajte na pitný režim ani po skončení jarnej únavy.     

 

Nalievanie citronády do pohára.

 

8. Káva 
Schválne sme ju nedali hneď na začiatok. Účinky kávy sú síce rýchle a efektívne, ale bohužiaľ krátkodobé. Každý kto sa stretne s únavou, ako prvé zapne kávovar alebo sa cestou do práce zastaví v kaviarni. Je pravda, že káva vás veľmi rýchlo nakopne, ale na druhej strane, jej účinok pomerne rýchlo vyprchá a ľahko skĺznete k tomu, že si v priebehu dňa dáte aj druhú, tretiu, štvrtú šálku kávy. Nie je to až tak zdravé riešenie, príliš veľké množstvo kávy škodí. 

 
9. Matcha a zelená káva 
Ak ste po predchádzajúcom bode o káve zosmutneli, máme pre vás zdravšie a účinnejšie alternatívy. Matcha je japonský zelený nápoj z mletých listov čajovníka, ktorý obsahuje kofeín, antioxidanty a ďalšie živiny. Je populárny aj pri príprave smoothies a rôznych jedál. Výhodou oproti káve je to, že kofeín v Matcha sa absorbuje a uvoľňuje pomaly, v priebehu 6-8 hodín. Takže nejde o krátkodobú stimuláciu, ale o povzbudenie na celý pracovný čas. Zelená káva je druhou zdravšou alternatívou. Vyrába sa zo surových nepražených kávových zŕn a obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré majú prospešné účinky na zdravie. Aj keď má menej kofeínu ako pražená káva, získala si veľké množstvo priaznivcov, a to hlavne pre podporu pri chudnutí. Má pozitívne účinky na metabolizmus a spaľovanie tukov. 

10. Esenciálne oleje
Do boja s únavou môžete zapojiť aj aromaterapiu. Medzi esenciálne oleje, ktoré pôsobia povzbudzujúco a preberú vás takmer okamžite, patria:
 
  1. Citrusové oleje - pomaranč, citrón, grep, mandarínka
  2. Mäta pieporná - má osviežujúci a stimulačný účinok
  3. Eukalyptus - dodáva energiu
  4. Pepermintový olej - zvyšuje energiu a pozornosť
  5. Bazalkový olej - stimuluje myslenie
  6. Klinček - zvyšuje pozornosť a koncentráciu
  7. Rozmarínový olej - bojuje proti únave a zvyšuje pozornosť
 

11. Otužovanie 
V druhej časti nášho zoznamu prejdeme od jedálnička k fyzickým aktivitám. Ak ste sa zlakli otužovania, nemusíte sa báť, nikto vás nebude posielať skákať do ľadového jazera. Skúste na to ísť postupne a začnite počas sprchovania. Overený a nenáročný postup je striedanie teplej vody zo studenou, prípadne s vlažnou, ak ste v otužovaní úplný začiatočník. Studenšie sprchy môžu posilniť váš imunitný systém a zvýšiť odolnosť voči chorobám. Zároveň stimulujú krvný obeh a prekrvia pokožku. A to najhlavnejšie - takáto ranná sprcha vás zaručene preberie a akákoľvek únava ide bokom.  

12. Pobyt vonku 
Slnko nám pomáha zlepšiť náladu a dopĺňa vitamín D. Štúdie potvrdzujú, že existuje jasná súvislosť medzi zlou náladou a nedostatkom svetla. Dostatočný prísun vitamínu D zároveň podporuje imunitný systém, ktorý pri zmenách počasia dostáva zabrať. Počas zimy boli pohybové aktivity limitované počasím, ale s príchodom jari idú výhovorky bokom - keď je vonku krásne, neseďte vo vnútri a nájdite si čas aspoň na krátku prechádzku. 

 

Otec s deťmi na bicykloch v lese.

13. Cvičenie a šport 
Vytvorte si pravidelnú rutinu, ako napríklad krátke prechádzky, bicyklovanie po nenáročnom teréne alebo rýchlejšia chôdza. Ak vôbec nie ste fanúšikom cvičenia, choďte na to inak. Vymeňte výťah za schody, vystúpte o zastávku skôr alebo zaparkujte auto o uličku ďalej. Cieľom je rozhýbať si telo, zlepšiť krvný obeh a prebrať sa po zimnom období, kedy bolo pohybu menej.     

14.
Dostatok kvalitného spánku 
Kvalitný spánok docielite niekoľkými spôsobmi. Najdôležitejšia je spánková rutina - snažte sa ísť spať a zobudiť sa každý deň v rovnakom čase, aj počas víkendov. Tieto časy vám pomôže sledovať aj váš mobilný telefón, ktorý vás na čas spánku upozorní každý večer a ráno vás zobudí v rovnakom čase. Tak ako pri deťoch, aj dospelým pomáha zavedenie predspánkového rituálu, ktorý vaše telo pripraví na spánok. Do tohto rituálu môžete zahrnúť večerný kúpeľ, krátku meditáciu, čitanie knihy, alebo rozhovor s partnerom. 

Kvalitu spánku môžete podporiť aj dôkladným vetraním a správnou teplotou v spálni. Pred spaním je potebné poriadne vyvetrať, aby ste počas noci mali dostatok kyslíka a čerstvého vzduchu. Ideálna teplota v spálni by mala byť približne 20 - 22°C, ale riaďte sa hlavne vašim pocitom, tak aby vám v noci bolo čo najpríjemnejšie. 

A v neposlednom rade, kvalitu spánku ovplyvňuje aj váš matrac. Pokiaľ sa ráno budíte dolámaný a unavený, bolí vás chrbát, alebo sa cítite akoby ste ani nespali, je načase zvážiť výmenu matraca. Plnohodnotný a zdravý spánok je úzko spojený s výberom toho správneho matraca, ktorý spĺňa všetky pre vaše potreby.      

15. Meditácia 
Meditáciu si veľa ľudí spája s náboženstvom alebo cvičením jógy. Aby ste využili benefity tejto techniky, nemusíte byť v ani jednej skupine. Meditácia pomáha zrelaxovať, znížiť stres a zvýšiť koncentráciu. Prinesie vám stav pokoja a vnútorného sústredenia bez ohľadu na náboženské presvedčenie. Dôležitý je cieľ - nájsť v uponáhľanom živote trochu času, ticha a pokoj pre svoju myseľ. Oddych pre vašu hlavu plnú myšlienok. Nájdite si tiché a pokojné miesto, zavrite oči a zhlboka dýchajte. Sústreďte sa na vaše dýchanie a zabudnite na všetky pracovné povinnosti, písomky v škole a karnevalovú masku do škôlky, ktorú nestíhate dokončiť. Nemusíte ani sedieť ako jogín, pokojne si ľahnite tam, kde sa cítite príjemne. 

16. Socializácia 
S jarnou únavou vám môže pomôcť aj príjemne strávený čas s rodinou a kamarátmi. Namiesto polospánku nad žehličkou skúste radšej napísať kamarátke a pozvite ju na zdravý obed na slnečnej terase. Porozprávajte sa, zabavte sa, oživte si všedný deň a nezostávajte izolovaný doma

17. Hudba 
Hudba je výborným liekom na únavu. Zalovte v pamäti alebo playliste a nájdite si tú vašu, pri ktorej vždy ožijete. Vynechajte balady a všetky uspávajúce melanchodlické piesne. Hudba so správnym rytmom vám rozprúdi krv v žilách. Bez hanby si zatancujte, zaspievajte alebo vezmite slúchadlá a choďte na prechádzku.   

18. Čas pre seba 
Na záver to najdôležitejšie. Doprajte si čas pre seba a urobte si potrebnú prestávku. Jarná únava vám dáva najavo, že musíte spomaliť a postarať sa o seba. Porozmýšľajte, čo by vám spravilo radosť. Ste milovníkom saunovania alebo masáží? Chceli by ste ísť do wellnessu, kde sa vždy dokonale zrelaxujete? Teraz je ten správny čas. Ak vám okolnosti nedovoľujú odísť z domu, môžete si spraviť vlastný domáci wellness. Pokožka v zime býva suchá a namáhaná mrazivými vonkajšími teplotami a potrebuje hydratáciu. Pripravte si kúpeľ, oddýchnite si a načerpajte nové sily.

 Lesná cesta.

Jarný detox 

Jar je ideálne obdobie na detoxikáciu organizmu. Jarný detox spočíva v úprave stravy tak, aby sa naše telo kompletne očistilo od všetkých škodlivých látok a toxínov. Ťažšie jedlá, ktoré jeme počas zimy a nedostatok pohybu si môžu vybrať daň na našom tráviacom systéme, funkcii pečene a obličiek. Jarný detox pomôže zbaviť telo nežiaducich toxínov, posilní imunitný systém a prečistí krv. Okrem toho prináša mnoho ďalších benefitov ako lepší spánok, viac energie a veselšiu náladu. A to je presne to, čo počas jarnej únavy potrebujeme.  

 
Imunitný systém a jarná únava

Pri prechode zo zimného počasia na jarné je náš imunitný systém oslabený a telo ťažšie zvláda výzvy novej sezóny. Prudké zmeny počasia zaťažujú organizmus a pravdepodobnosť, že dostaneme chrípku alebo prechladnete, sa zvyšuje. Imunitný systém môžete posilniť predovšetkým vyváženou a pestrou stravou, doplnením vitamínov, minerálov a probiotík. Z čerstvej zeleniny a ovocia sa zamerajte na citrusové plody s vitamínom C a listovú zeleninu. Jedálniček si môžete oživiť lososom a tuniakom s vitamínom D, ktorého máme po zime menej. Nezabudnite ani na rakytník a šípky, ktoré vašu imunitu nakopnú ešte rýchlejšie.   

 

Biele tabletky v ruke.

 
Kedy ísť k lekárovi

Príznaky jarnej únavy sa veľmi podobajú psychickým ochoreniam, ako sú depresia a vyhorenie. Únava, zlá nálada a celková apatia voči bežným činnostiam môžu byť spôsobené len jarnou únavou, nemusia hneď predikovať zdravotné problémy. Ale ak vás ťažkosti trápia dlhodobo, navštívte lekára. Jarná únava zvykne trvať približne 2 týždne a postupne by ste sa mali cítiť lepšie. Ak sa príznaky nezlepšujú, alebo sa naopak zhoršujú, môže ísť o zdravotné komplikácie a svoj stav skonzultujte s odborníkom.

Koho najviac trápi jarná únava 

Na posun času a zmenu počasia sú veľmi citlivé najmä deti. Menšie deti, ktoré majú viac striktný režim a denné spánky, vnímajú posun času intenzívnejšie a môže trvať niekoľko dní, kým si na zmeny zvyknú. Rovnako je to aj s počasím a výkyvmi teplôt, ktoré vplývajú na ich imunitný systém. Počas jarnej únavy sú nespokojné, rýchlo sa nahnevajú, alebo sú viac ospalé.

 

Podľa štúdií sa jarnej únave nevyhnú ani adolescenti. Po zmene času a skrátení nočného spánku sa u tínedžeroch preukázalo zhoršenie sústredenia a pozornosti. 

 

Z dospelej populácie sa s jarnou únavou stretávajú viac ženy ako muži. Ženy majú tendenciu prežívať únavu sezónneho charakteru viac, aj tu však platí, že veľkú rolu zohráva celkový životný štýl. Ľudia so zdravým stravovaním, pravidelným pohybom a pobytom na slnku majú oveľa menšiu pravdepodobnosť, že ich jarná únava potrápi tak intenzívne, ako ostatných. 

 

Jarná únava trápi aj meteosenzitívnych ľudí. Meteosenzitívnosť je intenzívne vnímanie zmien počasia, napríklad počas daždivých dní, nízkeho tlaku vzduchu, nárazového oteplenia alebo ochladenia. Zmeny počasia najviac pociťujú ľudia s nízkym krvným tlakom.  

 
Je jarná únava mýtus?

Aj keď ju poznajú ľudia na celom svete, stále sa nájdu názory, že jarná únava je len mýtus. Je pravdou, že o nej neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ale mýtus to určite nie je

Zdravotné ťažkosti spojené so zmenou ročného obdobia trápia množstvo ľudí a veľmi intenzívne ovplyvňujú organizmus. Meteosenzitivitou, citlivosťou na zmeny počasia, trpí až 70% populácie a ľudstvo sa s ňou stretáva už od nepamäti. V súvislosti so zmenami období sa najnovšie začína spomínať aj jesenná únava, ktorá podobne súvisí s dĺžkou dní, množstvom slnka a zvyšujúcou sa hladinou melatonínu.   

Späť na výpis článkov

Prihlásenie

Zabudnuté heslo (obnovenie hesla)
Nemáte účet? Registrujte sa